Moxatherapie bij stuitligging

Je verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat je kindje in stuitligging ligt. Dat wil zeggen dat je kindje met het hoofd bovenin de baarmoeder ligt en de billen of de benen/voeten onder in het bekken. Bij 20-25 weken zwangerschap ligt ongeveer een derde van alle ongeboren baby’s in een stuitligging. Tegen de uitgerekende datum is dat nog ongeveer 4%. Als je kindje in de 36e week niet spontaan gedraaid is, zal je verloskundige of gynaecoloog meestal adviseren je kindje uitwendig proberen te draaien, ook wel versie genoemd. Hiermee wordt de mogelijkheid op een natuurlijke geboorte vergroot. Deze uitwendige versie wordt gedaan op de verloskamers van het ziekenhuis.


Door een speciale acupunctuurtechniek kun je je kindje helpen spontaan te draaien. Deze techniek is onderdeel van de Traditionele Chinese Natuurgeneeskunde. Al 3000 jaar geleden behandelden Chinese acupuncturisten zwangere vrouwen met moxa (geperst bijvoetkruid). Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze acupunctuurtechniek de kans van 50% naar 75% vergroot dat baby’s spontaan draaien vóór de 36e week van de zwangerschap. (bron; vd Berg, 2010; Correction of nonvertex presentation with Moxibustion).


Hoe werkt Moxatherapie?

Met een moxa stick verwarmt de therapeute, op de zijkant van de kleine teen, acupunctuurpunt Blaas 67, gedurende 15 min. Hierdoor wordt de energie in het kleine bekken verwarmd en in beweging gebracht. Door deze energiebeweging wordt je baby gestimuleerd om te draaien.

Zwangeren kunnen vanaf de 33e week beginnen met moxatherapie. Na een duidelijke instructie wordt deze behandeling vervolgens thuis dagelijks, gedurende drie weken, herhaald.


Voordelen van deze therapie:

•        Er zijn geen bijwerkingen bekend.

  1.        Spontaan draaien wordt gestimuleerd zonder fysiek contact,

         dus geen belasting voor moeder en kind.

•        75% grotere kans op een natuurlijke bevalling.


Wil je je  kindje op deze natuurlijke manier helpen spontaan te draaien of heb je behoefte aan meer informatie? Neem dan contact met me op.


< Terug

OOK LASWERK  |  GRAFISCH ONTWERPhttp://www.ooklaswerk.nl/

©